top of page


Alara Adilow (1988) is prozaïst en dichter. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman 'Kijk es naar al dit licht', die in februari 2025 zal verschijnen bij De Bezige Bij. Ze is door de De Volkskrant uitgeroepen tot literatuur talent van 2024, is een Nederlandse dichter van Somalische afkomst.  Ze schreef met haar dichtbundel Mythen en stoplichten (2022) een van de opvallendste debuten van de afgelopen jaren. ‘Een onverschrokken debuut, ‘ zei de jury die haar dichtbundel  bekroonde met de Herman de Coninckprijs 2023, de belangrijkste Vlaamse onderscheiding voor Nederlandstalige poëzie. De bundel werd in hetzelfde jaar ook bekroond met de C Buddinghprijs. De jury roemde Mythen en stoplichten als een bundel over identiteit, zoals je die zelden tegenkomt. Uit het jury rapport : Alara Adilow vermengt rauw en lyrisch tot een zeer geslaagde cocktail, rijk van smaak, bitter en zoet tegelijk. Ook stond de bundel in 2023 op de shortlist van de Grote Poëzie prijs.

In het voorjaar van 2023 verbleef Alara op uitnodiging van het internationale kunstenaarscollectief Snowapple in de schrijversresidentie Casa Snowapple Mx in Mexicocity, waar ze werk schreef dat reageerde op Cyborg Manifesto van Donna Haraway. Albert Schaffer nodigde haar In oktober 2023 uit om lezingen en workshops te geven op de University of Cape Town en Stellenbosch Universiteit. Tevens selecteerde het Podiumfonds haar voor het traject Nieuwe stukken waar ze samen met coach Neske Beks werkt aan een toneelstuk. In mei 2023 was zij Maandcolumnist bij de Standaard der Letteren en later columnist bij Lilith Platform tijdschrift voor de vierde feministische golf (NL). In het najaar van 2023 verbleef zij enkele weken in de residentie Passa Porta in Brussel, om daar aan haar debuut roman, 'Kijk es naar, al dit licht' die in het voorjaar bij De Bezige Bij zal uitkomen.

In 2022 won Alara de El Hizrja prijs voor proza en werd ze geselecteerd For the Public in Residence voor  de queer- en transgender gemeenschap in museum Arnhem.  Ook stond zij
op diverse podia in Nederland, Duitsland en België o.a Read my World, Passa Porta Festival, Dichters in de prinsentuin, Crossing Border,  Brainwash Festival en Nacht van de Poëzie. 

Ze publiceerde poëzie in onder andere De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade en korte verhalen in De Gids, Tirade, Elders en op Papieren Helden. In 2021 maakte ze deel uit van het NOORDWOORD Poëzietalenttraject, was lid van Poetry Cirkel, stond in de finale van NK Poetry slam en was gastschrijver bij nY.

Alara Adilow 09.JPG
BIO: Welcome
bottom of page